|
Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
evita
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 18:12, 09 Cze 2009 Temat postu: Test u Mazura |
|
|
Jeśli zna ktoś odpowiedzi na pytania to niech z łaski swojej napisze:) Wiem tylko ze w pytaniu 3 ma być odpowiedz a.) Nie mam żadnych notatek żeby go uzupełnić więc jeśli ktoś będzie w stanie to będę wdzięczna i myślę że nie tylko ja:P
1.Dopisz prawidłowe przedziały temperatur letalnych dla:
a.)wirusów
b.)bakterii
C.)grzybów wywołujących tracheomikozy
d.)grzybów wywołujących zgorzele siewek
92 C,65-70 C,90 C,50 C
2.Który z podanych zakresów promieniowania UV dopuszczony jest do
dezynfekcji pożywki:
a.)315-400nm
b.)280-315nm
c.)100-280nm
d.)<200nm
3.Brązowa plamistość liści jest chorobą:
a.)pomidora
b.)ogórka
c.)fasoli
d.)papryki
4.Xanthomonas campestris pv.campestris to sprawca choroby występującej w
uprawie:
a.)pomidora
b.)papryki
c.)kalafiora
d.)ogórka
e.)kapusty
f.)brokuła
g.)fasoli
5.Szczepienie odmian podatnych na wirusy na podkładkach odpornych jest:
a.)celowe
b.)niecelowe
Uzasadnij.
6.Które z wymienionych niżej roślin mogą być uprawiane w przedplonie
jako fitosanitarne dla Plasmodiophora brassicae?
a.)ogórek
b.)fasola
c.)rzepak
d.)rzodkiew
e.)brokuł
7.Która ze znanych chorób uważana jest za dominującą w jesiennych
uprawach warzyw pod osłonami i dlaczego?
8.Dlaczego po zabiegu parowania wzrasta w glebie zawartość saletry
amonowej?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez evita dnia Wto 18:14, 09 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
blanka
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 19:09, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
4. to bedzie e) , a 6. chyba c) CHYBA!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
blanka
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 19:11, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
3. a) i na razie tyle wiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sylwianowak111
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:22, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
1. a)92C b)65-70C c)90C d) 50C
2. chyba c
3. a i e bo to jest za 2pt
5.a
6.a
Narazie wiem tyle ale nie jestem pewna tych odpowiedzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
evita
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:27, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
DZIĘKI
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agata
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy
|
Wysłany: Śro 10:21, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
no ja też dziękuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aniaa
Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 14:07, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
5. Uzasadnienie: Szczepienie odm. uprawnych na odpornych podkładkach pozwala na znaczne ograniczenie stosowania środków do dezynfekcji podłoża.
7. Szara pleśń pomidora. Patogen może przetrwać w szklarni w formie grzybni, sklerot lub zarodników konidialnych. Rozwój choroby następuje w bardzo szerokim spektrum temp.(0-30 st.C)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aniaa
Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 14:10, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Ma ktoś może zdjęcia do pytania 9???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
evita
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 14:35, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Od kolezanki z IV roku ktora ten test pisala wiem ze byly: Parch zwykly,alternarioza pomidora,biala zgnilizna cebuli,maczniak prawdziwy pietruszki,maczniak rzekomy cebuli i zaraza ziemniaka na pomidorze.Tylko tyle pamietala i nie byla tez tak do konca pewna i oczywiscie nie jest to poprawna kolejnosc bo na tescie bedzie trzeba w odpowiedniej kolejnosci to wpisac:) Ale mysle ze po slajdach da sie rozpoznac majac nazwy chorob:) Zdjec niestety nie posiadam:( P.S.Dzieki za odpowiedzi na pytania:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez evita dnia Pią 14:36, 12 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agata
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy
|
Wysłany: Pią 14:46, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
dzięki dziewczyny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
taninia
Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 15:31, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
jakby sobie ktoś przypomniał coś co było jeszcze na tych slajdach to niech napisze proszę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
blanka
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 2:09, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
w 6 pytaniu znalazłam jeszcze że to moze byc fasola
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
blanka
Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 2:19, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a znacie odpowiedz na 8 ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madzia :)
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Krosno
|
Wysłany: Sob 10:01, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
8. po zabiegu parowanie w mniejszym stopniu giną przetrwalniki bakterii (temp letalne dla nich 110-115st) stąd w następstwie parowania może wzrosnąć ilość bakterii przetrwalnikowych- do tej grupy należą bakterie wytwarzające amoniak z rozkładającej się martwej materii org (powstałej w dużych ilościach po parowaniu), dlatego po zabiegu wzrasta w glebie zawartość saletry amonowej.
tak znalazłam w notatkach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|