Ultramarynka
Administrator
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 15:45, 11 Sty 2011 Temat postu: Jakość i bezpieczeństwo żywności - zagadnienia do egzaminu |
|
|
1. Podaj przyczyny, dla których stosuje się utrwalanie (konserwację) i przetwarzanie produktów żywnościowych – podaj rys historyczny sposobów utrwalania żywności.
2. Przedstaw graficznie „piramidę żywności”.
3. Przedstaw podstawowe kategorie substancji organicznych, zawartych w produktach spożywczych i określ potrzeby ludzkiego organizmu zaspokajane przez te substancje.
4. Co obejmuje „Strategia Bezpieczeństwa Żywności”? – podaj definicję „Jakości artykułów spożywczych”.
5. Co obejmuje (reguluje) „Prawo żywnościowe”?
6. Komisja Kodeksu Żywnościowego – cele i rezultaty prac tej Komisji.
7. Podaj pięć rodzajów aktów prawnych ustanowionych przez prawo UE i określ zakres ich obowiązywania.
8. Wymień instytucje i organy państwowe związane z bezpieczeństwem żywności.
9. Wymień dobrowolne i obligatoryjne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
10. Jakie są podstawowe cechy systemów jakości?
11. Podstawowe zasady DPH i DPP („dekalog”).
12. Podaj zasady DPL.
13. Jak można skontrolować wiarygodność uzyskanych wyników analiz laboratoryjnych?
14. HACCP – definicja i zasady systemu.
15. Co obejmują wymagania techniczne i sanitarne systemu HACCP?
16. Wymień etapy wprowadzania systemu HACCP.
17. Przedstaw podział zagrożeń zdrowotnych żywności.
18. Wymień zagrożenia w produkcji żywności:
-fizyczne,
-chemiczne,
-biologiczne.
19. Jakie etapy prac (fazy) obejmuje analiza zagrożeń bezpieczeństwa żywności?
20. Dokumenty opisujące funkcjonowanie HACCP (zapisy).
21. Jakie działania ułatwiają zapewnienie pożądanej jakości surowców roślinnych?
Post został pochwalony 0 razy
|
|